Over Ons

Mi Tori – Mijn Verhaal

Mi Tori – Mijn Verhaal is een internationale kunstuitwisseling met scholieren in Suriname en Nederland in samenwerking met lokale kunstenaars.

Mi Tori is een project dat jongeren tussen de 10 en 16 jaar in Suriname en Nederland inspireert om na te denken over hun identiteit en de rol van persoonlijke verhalen, cultuur en geschiedenis. Via de kunstvormen stop-motion (animatie) en spoken word krijgen scholieren de kans om hun eigen verhaal te vertellen en dat van anderen te leren kennen.

Het project richt zich in Suriname op jongeren uit het hele land en in het het bijzonder op jongeren uit Marron- en Inheemse gemeenschappen in Sipaliwini en Galibi en in en rond Paramaribo. In Nederland nemen jongeren op scholen in Almere, op Vlieland en Amsterdam Zuid Oost deel aan Mi Tori.

De kunstenaars die hebben meegewerkt zijn:

Suriname. Spoken word Kokolampu, Zulile Blinker, Noris Bannafoo Phylicia Ooiberg, Eline Marengo, Eztra Glunder. Stop Motion; Ruben Cabenda en Annemarie Daniël

Nederland spoken word: Rellie Relg en Sädiqäh Salentijn. Stop Motion : Rianne van Duin

De leerlingen gaan aan de hand van films en verhalen van hun (voor)ouders met elkaar in gesprek en maken vervolgens onder leiding van lokale kunstenaars een animatiefilmpje en spoken word waarin tot uiting komt of en hoe deze verhalen van invloed zijn op hun identiteit, wie zij nu zijn. Zo worden de jongeren uitgedaagd om hun identiteit te verkennen en hun erfgoed in een creatieve context te presenteren.

In Paramaribo, Suriname, is het project afgesloten met een Mi Tori filmfestival op vrijdag 9 en zaterdag 10 mei in aanwezigheid van de Surinaamse deelnemers. Op vrijdag 9 mei waren online leerlingen en leerkrachten op Vlieland aanwezig en gingen de jongeren met elkaar in gesprek. In Nederland loopt het project nog. Alle filmpjes van de jongeren zijn te zien op deze website en een selectie zal later in het jaar nog te zien zijn op verschillende plekken in Nederland. De deelnemers kunnen hun eigen creatie delen vai TikTok of andere siocial media.

Mi Tori bevordert interculturele samenwerking door jongeren uit beide landen samen te brengen via online sessies en een gezamenlijk filmfestival. Mi Tori versterkt culturele trots, eigenaarschap en wederzijds begrip, terwijl het tegelijkertijd de zichtbaarheid van minder bekende gemeenschappen en hun tradities vergroot.

Villa Zapakara en Underdocs

Mi Tori is de derde samenwerking tussen Villa Zapakara en Underdocs van documentairemaker Mirjam Marks

Ons doel is om kinderen in Suriname en Nederland, naast het ontdekken van talent en nieuwe kunstvormen, elkaar te laten inspireren en inzichten te geven in de belevingswereld van leeftijdsgenootjesin een andere omgeving. Dit doen we door middel van kunstprojecten in samenwerking met lokale kunstenaars waarbij de kinderen persoonlijke observaties en gedachten bij actuele thema’s omzetten in een kunstwerk.

Bij Zorg en Hoop, het vorige project was het thema klimaatverandering. De jongeren hebben aan de hand van het thema hun zorgen en hun hoop uitgebeeld door van middel het maken van een poster/kunstwerk met papier. Hun zorgen drukten ze uit in zwart -wit en de oplossingen ze zagen werden in kleur verbeeld. Ruim 200 scholieren van 3 scholen in Suriname en Nederland hebben meegedaan, 5 kunstenaars hebben de kinderen begeleid en geïnspireerd. Er waren vijf fysieke exposities: in Suriname op Villa Zapakara en in de Palmentuin in Nederland in OSCAM, het Kwakufestival en op Into The Great Wide Open opVlieland. Alle werken zijn te zien op https://underdocs.villazapakara.com.

Mi Tori is mogelijk gemaakt door (Financiële) steun van ; Fonds Cultuurparticipatie, Cultuurfonds, TBL Cinemas, Club Kolibrie.

Partners: Samaaka Museum, Cinekid, Kokolampu

  • Doelgroep: Jongeren van 10-16 jaar
  • Impact: Circa 1.600 scholieren per jaar in Suriname en Nederland
Suriname wapen
Muzieknoot 2
Schip
Chinese lampion
Kankantri
Huisje binnenland
Kalebas
Palm tree
Hangmat
Tulp
Voetbal
Koto
Chinese draak
Bird 1
Suriname wapen
Muzieknoot 2
Schip

Villa Zapakara

Museum Villa Zapakara (www.villazapakara.com) is gevestigd op het terrein van Ons Erf in het centrum van Paramaribo, Suriname, en biedt sinds november 2009 interactieve tentoonstellingen aan voor schoolklassen over verschillende facetten van culturen uit de hele wereld. Door zelf dingen te doen, leren kinderen spelenderwijs en wordt hun fantasie geprikkeld.

Museum Villa Zapakara hanteert het motto: “Ontdek de Wereld!”. Momenteel is de tentoonstelling Kampong Villa Zapakara te zien, die gaat over de Javaanse cultuur in Suriname.

Villa Zapakara organiseert ook tal van (kunst)workshops buiten schooltijd, zowel op de locatie zelf als door het hele land. Op het erf van Villa Zapakara bevindt zich bovendien een FabLab, waar techniek centraal staat.

Bij alles wat Villa Zapakara doet, staan zelf doen en ervaren voorop. Zo hoopt het museum kinderen te inspireren, hun visie te verbreden en hun talenten te ontdekken.

Pagaai
Fields
Inheemse tooi
Gamelan
Muzieknoot
Klomp
Suikerriet
Surinaamse vlag
Vrouw met kind op rug
Kaas
Hindoestaanse dia
Korjaal
Oud schip
Snake
Pagaai
Fields
Inheemse tooi

Mirjam Marks / Underdocs

Mirjam Marks / Underdocs4 Up Stories, kort gezegd Underdocs (www.underdocs.nl), is de eenmanszaak van filmmaker Mirjam Marks. Ze is gespecialiseerd in jeugddocumentaires.

Bij het maken van de serie Ruilen Internationaal bezocht zij in 1997 voor het eerst Suriname en werd meteen verliefd op het land en haar inwoners. Tussen 1998 en de zomer van 2011 woonde en werkte Mirjam in totaal ruim zes jaar met haar gezin in Suriname. In die periode was zij mede-oprichter en artistiek directeur van kindermuseum Villa Zapakara. In de zomer van 2011 verhuisden ze terug naar Amsterdam. Marks bleef daarna nog enkele jaren als bestuurslid en mede-tentoonstellingsmaker betrokken bij Villa Zapakara.

Mirjam Marks richt zich als regisseur en workshopleider vooral op jongeren. Haar laatste serie, Kinderen van Mavungu, volgt het laatste schooljaar van kinderen in het binnenland van Suriname, in Pikin Slee. De serie ging op 1 april 2023 in Nederland en op 4 juli 2023 in Suriname in première.

Underdocs staat voor het delen van verhalen en het bieden van een podium voor en door iedereen.